Om oss

Marcs Gård ligger beläget i Överpurmo, Pedersöre kommun i naturnära Österbotten. Verksamheten startade år 2001 och har utökats hela tiden sedan dess. På vår ekologiska bigård produceras ett mångsidigt utbud av biodlingsprodukter. I vår professionella biodling värdesätter vi kvalitet och hållbarhet. Således har vi tagit ett aktivt val att inte behandla våra bisamhällen med organiska syror eller kemiska ämnen. Våra produkter kan hittas i matvaruaffärer i Österbotten, från Karleby till Vasa. Vi besöker marknader och Reko-utdelningar regelbundet. Vill du att vi ska delta i en marknad nära dig? Tipsa oss gärna!

Man kan även besöka vår gårdsbutik Torpet i Överpurmo. I Torpet säljer vi utöver honungsprodukter även hemmagjorda marmelader, torkade svampar och hantverk.

Besöksgård

Till Marcs gård är man alltid välkommen. Under högtider och sommaren är Torpet öppet för allmänheten där man kan handla biodlingsprodukter direkt från oss, producenten. Våra öppethållningstider och evenemang är växlande, men man är alltid välkommen att ta kontakt med oss där vi tillsammans kan komma överens om en tid för besöket. Vi har möjlighet att ta emot större grupper till vår gård för t.ex. möten, födelsedagar eller rekreation. Kaffe och dopp går att köpas i mån av möjlighet. Ta kontakt så kan vi berätta mera!

Torpet

Torpet flyttades från Sisbacka kyrkby till Marcs Gård år 2007. Vi hade länge sökt en liten stuga där vi kunde ställa ut och sälja den färdiga honungsprodukten samt samla mindre grupper. Torpet gick snabbt att riva ner, men tog lite längre tid att bygga upp. Vi byggde allt själva, förutom skorstenen och takets plåt. De gamla fönsterna togs tillvara, de kittades och fick nytt liv. De ursprungliga trösklarna och dörrarna inne i stugan fick också hänga med. Vi försökte återanvända det som kunde räddas. Restaurering är något vi brinner för. Inne i stugan använde vi gamla Sanduddens tapeter från 1927, som Marinas mormor Ester hade sparat. En restaurerad Högforsspis 5 fick flytta in i köket och plåtkaminen i ena rummet är ett ihop plock av delar som både Marina och Morfar Eugen fyndade på marknader och loppmarknader. När man stiger in i Torpet så känner man starkt husets själ och personlighet, något som vi gärna delar med oss av under högtider då vi håller Torpet öppet.

Vi besökte Marcs Gård, ekologisk honungsproducent i vacker och inbjudande miljö i Överpurmo. Mottagandet var varmt och hjärtligt. Det var som att stiga in i en helt ny värld då Larissa berättade om vad ekologisk honungsproduktion innebär. Vi fick provsmaka honung med olika smaker, citron, mango & lime, pepparmynta. Kvällen förgylldes av allt det goda vi bjöds på, laxpaj med sallad och den godaste prinsesstårta vi nånsin ätit.
 
Vi var mycket nöjda med besöket!
 
Linneorna/Majvor

Vi på Marcs Gård

Marcs Gård Marc Bock

Marc Bock

Mitt namn är Marc Bock och är född och uppvuxen i Luxemburg. Biodlingen har sedan barnsben varit en del av vardagen, då min far hade en del bikupor som sköttes på sidan av hans jobb. Det var en naturlig del i min fritid att hjälpa till och ta del av hans kunskaper vilket också ledde till att jag skaffade egen biodling då jag blev äldre och flyttade ut. Jag är utbildad elingenjör och har tidigare jobbat på både Siemens i Tyskland och det Luxemburgska statliga elbolaget Cegedel.

Efter flera år på kontor längtade jag efter att få göra något nytt, bygga upp något eget. Jag och familjen, frun samt tre barn, flyttade till Finland år 2001 och grundade Marcs gård. Ett tätbefolkat Luxemburg hade jag fått nog av, jag vill bort från folkmassan. Att bygga och restaurera ett hus från mitten av 1700-talet på svärmors hemgård var en självklarhet.

Flytten till Finland har jag inte ångrat ett dugg. Vi är nu en av de största ekobiodlare i Finland och den enda som officiellt tagit avstånd från organiska syror och bekämpningsmedel i biodlingen. Nästa steg är att nå ut till fler finländare, andra biodlare och företag!

Läs mer om Marc Förminska
Marcs Gård Marina Bock

Marina Bock

Mitt namn är Marina Bock och jag är född och uppvuxen i Purmo. Efter gymnasiet så blev det studier till socialhandledare i Borgå. Efter examen tog jag ett mellanår och sökte mig till Mellan-Europa som au-pair. Det blev så att jag lämnade kvar i norra Luxemburg, gifte mig med Marc och födde tre barn. Det som var tänkt att bli ett år utomlands blev slutligen till 11 lärorika år i fina Wilwerwiltz.

Jag kom i Luxemburg för första gången i nära kontakt med biodling. Jag introducerades i slungningen, ljustillverkningen, burkningen av honung med mera. Det var ofta mycket diskussioner kring köksbordet mellan Marc och hans far om hur de kunde utveckla hobbybiodlingen. Vi flyttade tillbaka till Finland 2001 med familjen och Marc startade sin biodling här. En tid efter flytten till hemtrakterna så fick jag anställning inom äldreomsorgen.

Jag benämner min roll i biodlingen som allt i allo, jag gör allt från städning till förpackning. Jag har även ansvaret för Rekoutdelningar, mindre marknader samt vissa leveranser. Jag ställer även i ordning inför större grupper eller öppet hus. Jag är utbildad bagare-konditor sedan vinter 2021 och gör på beställning bakverk på företagets vägnar åt större grupper.

Läs mer om Marina Förminska
Marcs Gård Larissa Bock

Larissa Bock

Mitt namn är Larissa och jag sköter om Marcs gårds sociala medier! Marcs gård är ett genuint familjeföretag. Jag minns ännu när jag som nioåring stod på marknader i Jakobstad och sålde honung tillsammans med mina föräldrar. Jag har alltid haft ett finger med i företaget.

Jag ansvarar över Marcs gårds sociala medier och marknadsföringen, ibland hjälper jag till vid gruppbesök samt marknader. Min vision för Marcs gård är att kvaliteten på våra produkter ska återspeglas i våra sociala medier.

Läs mer om Larissa Förminska